De banden op uw scooter en of bromfiets is het contact tussen u en uw scooter en het wegdek het is daarom heel erg belangrijk dat u banden in top conditie zijn.

Banden kun je onder verdelen in 2 groepen namelijk tube en tubeless tire of binnenband band en de binnenband loze band. Wij zullen u over beide band soorten een kleine uitleg geven.

Tube Tire

Heeft u een tube tire (binnenband) dan is het heel erg belangrijk dat u de juiste bandenspanning voert dit is niet alleen belangrijk voor uw veiligheid maar ook voor de slijtage en het brandstof verbruik.

Mocht u een lekke band hebben kunt u de binnenband plakken en of vervangen, let hierbij altijd goed op! En controleer de buitenband goed of er niet nog wat scherps in zit.

Controleer uw bandenspanning minimaal elke 3 weken op, zo voorkomt u overmatige slijtage of cupping en reduceert het verbruik.

Tubeless Tire

Heeft u een tubeless tire(zonder binnenband) is het ook heel erg belangrijk dat u de juiste bandenspanning voert dit is niet alleen belangrijk voor uw veiligheid maar ook voor de slijtage en verbruik.

Mocht u een lekke band hebben dan kunnen wij eventueel een prop plaatsen in de buitenband. Is het gat echter te groot dan dient de buitenband vervangen te worden of u kunt dan eventueel er voor kiezen om een binnenband te laten plaatsen mits de staat van de buitenband het toe staat. Helaas kan een gat/lek in de zijkant (wang) niet gedicht worden middels een prop, dan dient de buitenband vervangen te worden.

Een tubeless band heeft ook een speciaal ventiel deze zit vast aan de velg. Dit ventiel moet regelmatig gecontroleerd worden op porreusheid (droogt scheurtjes) tevens is de lak rondom het ventiel heel belangrijk omdat dit tevens een afdicht punt is van band. Dit geld ook voor de lak aan de zijkant van de velg, ook hier geld dat de lak ook een afdichting is van de band.

Cuppen

Een buitenband heeft veel te verduren en wij merken steeds vaker dat banden vervangen moeten worden omdat de banden zwaar gecupt zijn. Wat is cuppen eigenlijk? Cuppen houdt in dat de band niet egaal of rond afslijt er ontstaan zo geheten heuvels/hobbels je kan dit voelen wanneer je over de band voelt met je hand hij zou glad moeten aanvoelen maar dan voel je dat het loopvlak van de buitenband hapt of stoot tegen je hand dan is de buitenband vervormt en dient deze vervangen te worden.

Het volgende kan cuppen veroorzaken:

Rijden met een te lage bandenspanning.

Rijden met uitgedroogde/oude banden.

Rijden met een te hoge bandenspanning.

Wanneer het achterwiel niet recht achter het voorwiel staat dit kan meestal worden opgelost.

Twijfelt u aan uw banden of wilt u advies kom dan langs bij Scooter Service Hengelo

Maatvoering

De maatvoering van buitenbanden hieronder het hoe en wat:

Bijvoorbeeld op een sym mio ligt een 90 x 90 x10" buitenband wat houdt dit in? de eerste 90 is de breedte en het 2e getal is de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de band en het 3e getal bijvoorbeeld 10" inch is de binnen diameter.

Wilt u meer informatie? Mail ons dan met uw vraag info@scooterservicehengelo.nl

Scooter Service Hengelo

Banden